Bijzondere collecties

Grote letters

Als de ogen niet meer mee willen, toch blijven lezen? Boeken met aangepaste 'Grote Letters' kunnen hier een oplossing bieden.

We hebben in de BIB een hele collectie boeken met een speciale 'grote letter-druk'. De letters zelf zijn wat groter en de afstand tussen de regels is wat ruimer. Deze boeken zijn net als andere boeken uit te lenen in de BIB.

Dwarsliggers

Al gehoord van dwarsliggers?
Dit zijn boeken in een klein en licht formaat.
Ze passen in je handtas en nemen nauwelijks plaats in als bagage.
Ideale lectuur dus voor op de trein of op vakantie.

De dwarsligger kreeg zijn naam omdat de tekst verticaal gedrukt staat.
Je leest het boek door het dwars te houden.
Het papier is heel dun, maar stevig.
Zo weegt het weinig, maar blijft het handig in gebruik. 

Daisyboeken

Daisyboeken zijn luisterboeken op cd-rom, bedoeld voor wie lezen een beetje moeilijk is -of wordt. Jong, oud, slechtziend, dyslectisch of stramme vingers of handen; Daisy-boeken zijn iets voor jou. 

Het grootste verschil tussen Daisyboeken en gewone luisterboeken op audio-cd is dat je Daisyboeken kan gebruiken als een gewoon boek. Je kan in één stuk door lezen, door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde of van hoofdstuk naar hoofdstuk springen. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, bladwijzers plaatsen en zo verder.

Daisyboeken beluister je met een Daisyspeler. Ook die kan je gratis lenen in de bib. Als je een beetje met de computer overweg kan, kan je ook de speciale software installeren en het boek via de pc beluisteren. 

Spreek gerust een van de bibmedewerkers aan als je wat meer uitleg wilt.

De Luisterpuntbibliotheek biedt haar Daisyboeken ook online aan. Naast een catalogus van alle beschikbare titels vind je nog veel meer informatie over Daisyboeken en -spelers.

Luisterboek

Een luisterboek is een volledige roman, verteld (vaak door een bekend persoon) op cd. Je kan er dus naar luisteren op een gewone cd-speler.

Als je van lezen houdt maar weinig tijd hebt, biedt een luisterboek misschien de oplossing. Je kan dan ‘lezen’ tijdens het strijken, wieden, afwas doen, zonnebaden, joggen, stofzuigen… Of heb je geen zin in die lange autorit/treinrit op weg naar je werk of vakantiebestemming? Met een luisterboek reken je in hoofdstukken en niet in kilometers. Wedden dat je wou dat de rit nog net een klein beetje langer duurde …