Scherven

Scherven
Besprekingen
Boek van de week
Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Scherven, de nieuwe roman van Bret Easton Ellis, zit slim genoeg in elkaar om zijn fans te verrassen en misschien nieuwe lezers te verleiden. Tot de uit bloed, slagersmessen en schokkende onthullingen opgetrokken finale zit je op het puntje van je stoel.
De publiciteitsslogan lag natuurlijk voor de hand: 'Bret Easton Ellis, auteur van Less Than Zero (1985) en American Psycho (1991), is terug!' Dat de Amerikaan twaalf jaar na Imperial Bedrooms (2010) weer een roman publiceert, leek vooraf echter niet per se iets om naar uit te kijken.
Na dat niet erg geslaagde vervolg op zijn debuut klaagde Ellis (1964) immers dat 'niemand meer echt over romans praat'. Sindsdien hield hij zich vooral bezig met het schrijven van less than average filmscenario's en het uitvechten van Twitter-ruzies.
Borrelpraat
Zijn eerste non-fictieboek, Wit (2019), bestond hoofdzakelijk uit belegen tirades over dingen als de kleinzerigheid van millennials ('Generatie Watje'), het wokisme en Black Lives Matter, dat als beweging volgens hem succesvoller zou zijn geweest als de activisten een beetje aansprekende uniformkleding hadden gedragen.
Trumpiaanse borrelpraat, kortom, die hij eerder spuide in zijn tweewekelijkse The Bret Easton Ellis…Lees verder
Verlies van alle onschuld
Bret Easton Ellis keert terug naar het Los Angeles van zijn jeugd.
Na dertien jaar komt de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis met een nieuwe roman: The Shards. Het kloeke boek van 574 pagina's heet in het Nederlands Scherven (Ambo Anthos; € 27,99; vertaling Robbert-Jan Henkes), maar had ook Fragmenten kunnen heten. De vele verhaallijnen werken als een collage. Het is een roman over adolescenten die, tegen het decor van L.A. anno 1981, hun weg naar volwassenheid proberen te vinden en onderweg alle onschuld verliezen. Daardoorheen spookt een seriemoordenaar die Scherven een macaber tintje geeft - het gothic element. Dat de auteur daar een fascinatie voor heeft, weten we natuurlijk al sinds zijn zwarte komedie American Psycho (1991).
Van Ellis mogen we Scherven autobiografische fictie noemen. Voor het gemak heet de hoofdpersoon dan ook maar gewoon Bret, en als 17-jarige droomt hij van een carrière als schrijver. We treffen hem aan in de eindexamenklas van het Buckley, een privéschool voor kinderen van wel heel rijke oud…Lees verder
American Recyclo
*****
In de jaren 80 maakte Bret Easton Ellis furore met 'Less than Zero', een cynisch, schokkend debuut, en met zijn derde boek, het beruchte 'American Psycho', werd hij wereldberoemd. Zijn latere romans konden dat succes niet evenaren. Tussenin heeft hij zich aan filmscenario's gewaagd, maar dat bleek niet bepaald zijn sterkte - denk aan de abominabele film 'The Canyons' uit 2013. De voorbije jaren gooide Ellis het dan maar over een andere boeg. Hij ontpopte zich tot antiwoke-twitteraar en podcastmaker, met als kers op de taart het non-fictieboek 'White', vol tirades over Black Lives Matter, #MeToo en millennials die hij generation wuss noemt, generatie watje. Nu komt hij na meer dan een decennium nog eens met een roman, stiekem een mash-up van zijn grootste hits. 'Scherven', oorspronkelijk een feuilleton op zijn podcast, is geen absolute ramp, maar evenmin een meesterwerk.
Naar goede gewoonte speelt Ellis een spel met de werkelijkheid: de hoogst onbetrouwbare verte…Lees verder
Onder een koude zon
Seks, drugs en een maniak met een slagersmes: Bret Easton Ellis schenkt u weer een vrolijk enkeltje richting hel.
Nog één jaar, en dan is het voorbij, die verfoeide schooltijd. Het is 1981, Bret is zeventien en bereid om de poppenkast nog even mee te spelen. Hij behoort tot het coole kliekje van Buckley, de school voor rijkeluiskindjes in Los Angeles. Officieel vormt hij een koppel met Debbie, maar stiekem is hij verliefd op zijn hartsvriendin Susan én op haar vriendje Thom. Daarnaast neukt hij met Ryan, en met Matt, en zelfs met Terry, de vader van Debbie en een filmbons die à la Weinstein jonge knapen in zijn bed lokt in ruil voor een rol.
Zolang als Bret de poppenkast van het high-schoolsprookje in stand houdt, kan het niemand bommen, en au fond is het allemaal materiaal voor die roman die hij wil schrijven, een roman met de werktitel Less than Zero . Tel daar wat wilde feestjes bij, een paar gram coke, wat quaaluudes, de sporadische valium en het tienerleven is best oké.
Daar komt verandering in wanneer Robert opduikt, een mysterieuze nieuwk…Lees verder