Dvd
Engels
De wederwaardigheden van een familie met oud geld enerzijds en de nieuwe rijken anderzijds In het New York van de 19e eeuw.
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Titel
The gilded age. Season 1 / created by Julian Fellowes
Regisseur
Julian Fellowes
Acteur
Louisa Jacobson 1991- Carrie Coon Debra Monk Morgan Spector Denée Benton
Taal
Engels
Uitgever
HBO, © 2022
3 dvd-video's
Oorspr. opname
2022
Speelduur
9 x 50 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Spaans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Noors, Fins, Zweeds, Engels voor slechthorenden
EAN
5051888259962

Besprekingen

De 'Gilded Age' was een periode in de Amerikaanse geschiedenis van immense economische bloei. Enorme fortuinen 'nieuw geld' werden vergaard door succesvolle industriële ondernemers; fortuinen 'oud geld' werden verloren door families van patriciërs. De jonge wees Marian Brook gaat inwonen bij haar rijke tantes Agnes van Rhijn en Ada Brook in New York. Ze wordt vergezeld door de Peggy Scott, een succesvolle vrouw van kleur. Marian raakt ongewenst betrokken bij een vete tussen een van haar tantes, een vertegenwoordiger van 'oud geld', en dier buren, het echtpaar Russell, dat rijk geworden is met 'nieuw geld' door hun treinspooronderneming. IMDb score: 8,0/10.

Over Julian Fellowes

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Mingle MediaTV

Julian Alexander Kitchener-Fellowes, Baron Fellowes van West Stafford (Caïro, 17 augustus 1949), beter bekend als Julian Fellowes, is een Engels acteur, schrijver, regisseur en scenarioschrijver.

Achtergrond

Julian Fellowes is geboren in Caïro, Egypte als de jongste zoon van Olwen en Peregrine Edward Launcelot Fellowes, een diplomaat en Arabist die Haile Selassie terug op de troon kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fellowes' vader verliet later de Foreign Office om te gaan werken bij de Royal Dutch Shell. Van 1960 tot 1962 was hij hoofd van Shell in Nigeria. Zijn vrouw en zoons voegden zich daar bij hem. Na de dood van zijn eerste vrouw hertrouwde Peregrine Fellowes in 1982 met Lady Maureen Thérèse Josephine Noel, de dochter van de 4de Graaf van Gainsborough en de weduwe van de 15de Lord Dormer. Peregrine Fellowes stierf op 15 augustus 1999, Lady Maureen op 25 november 2009.

EducatieLees verder op Wikipedia