Het project Milans groote oorlog en Booktubes zet in op leesbevordering via digitale boekbesprekingen met gebruik van storytelling. Een creatieve, digitale manier om boeken samen te vatten en te analyseren. Voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar.

 

MILANS GROOTE OORLOG

Dit project bestaat uit volgende activiteiten:

 • Een sessie mediacoaching door een bibmedewerker.  Onder begeleiding schrijven de kinderen zich in op een blog, speciaal aangemaakt voor dit project. Daarna worden afspraken gemaakt rond de persoonlijke verwerking van het boek op de blogpagina. 
 • De kinderen lezen het boek en voeren opdrachten uit op de blogpagina.  Ze worden hierbij uitgedaagd om zo creatief en origineel mogelijk te zijn.
 • Presentatie en evaluatie met de bibcoach.

 

BOOKTUBES

Voor dit project lezen de kinderen een boek en maken er een BookTube (digitale boek-bespreking) van:

Educatieve doelstellingen

De belangrijkste doelstellingen bij dit project zijn:

 • Het bevorderen van lezen
 • Het oefenen van samenwerkingen en creativiteit
 • Een oefening in het spreken, presenteren en communiceren.
 • Werken met app’s en sociale media

Praktisch

Het project bestaat uit de volgende stappen:

 1. De leerkracht contacteert minstens 4 weken op voorhand een bibmedewerker om een datum vast te leggen waarop het project zal starten.
 2. Elk groepje kiest een boek uit de boekenlijst en leest het boek.  Ze krijgen hiervoor ongeveer 3 weken de tijd.  De leerkracht vertelt vooraf dat er per groepje een digitale boekbespreking zal gemaakt worden.
 3. Er volgt een workshop “mediacoaching” verzorgd door een bibmedewerker, in de bib of op school. Tijdens deze sessie wordt het begrip booktubes uitgelegd en worden verschillende app’s getest om een booktube te maken.

Duur van de workshop is 1 lesuur  (max. 1,5 uur)

 1. Elk groepje gaat aan de slag.  Ze maken een samenvatting van het verhaal (het scenario voor hun booktube), zoeken materiaal, en maken een filmpje.
 2. Nu de beelden klaar zijn moet het filmpje nog voorzien worden van geluid.  Tijdens deze tweede workshop demonstreert een bibmedewerker hoe dit werkt.  Ieder groepje gaat apart aan de slag.  Ten slotte worden de booktubes online geplaatst.

Materiaal

Als de workshops in de school doorgaan is er een lokaal nodig met projectiescherm en beamer. Indien mogelijk zorgt de school voor (enkele) tablets. (1 per max 3 kinderen) Lukt dit niet dan kan de bib dit voorzien. 

reservatie boekproject

Reserveer hier jouw boekproject

Reservatieformulier